Alertă maximă şi măsuri sporite de securitate pentru Eurovision: „Nivel de ameninţare teroristă de patru din cinci”

0
Publicat:

Suedia se află în stare de alertă maximă, în avanpremiera Eurovision 2024. Comentatorii au sugerat că acesta este unul dintre cele mai încărcate politic concursuri Eurovision din toate timpurile.

eurovision 2024 malmo suedia jpeg

Suedia se află în stare de alertă maximă, în avanpremiera Eurovision 2024. Comentatorii au sugerat că acesta este unul dintre cele mai încărcate politic Eurovisionuri din toate timpurile.

În contextul în care s-au anunţat demonstrații de amploare împotriva războiului din Gaza, planificate pentru a coincide cu evenimentul, au fost crescute măsurile de securitate în Malmo, informează BBC.

Bannere colorate de la Eurovision împodobesc multe dintre străzile orașului și este pentru a treia oară când Malmo este gazda concursului, după ce artista suedeză Loreen a câștigat concursul de anul trecut, de la Liverpool, cu piesa sa de succes Tattoo.

Însă, sărbătoarea anuală a muzicii pop și a showbiz-ului este anul acesta umbrită de contestaţii din cauza participării Israelului, în contextul războiului din Gaza, aşa încât Suedia se confrunta deja cu provocări sporite în materie de securitate. Poliția și organizatorii spun că sunt bine pregătiți și că speră să fie un eveniment „plin de bucurie”.

Programul festivităților începe sâmbătă, continuă cu semifinalele din 7 și 9 mai, culminând cu marea finală din 11 mai. Se estimează că 200 de milioane de telespectatori din întreaga lume vor urmări cele patru ore de spectacol şi în jur de 100.000 de vizitatori vor veni în acest oraș de pe coasta de sud-vest a Suediei pentru cel mai mare concurs de muzică live din lume.

Au fost mobilizate forțe din întreaga Suedie, dar s-au primit întăriri şi din ţările vecine, Danemarca și Norvegia. Șeful poliției din Malmo, Petra Stenkula, a declarat că întreaga țară se află deja „la un nivel de ameninţare teroristă de patru din cinci”. „Cred că este evident că insecuritatea lumii a afectat și Eurovisionul”, a declarat ea pentru BBC. „În Suedia, și în Malmo în special, au existat proteste împotriva participării Israelului la concurs”.

Suedia e o „țintă prioritară” pentru grupurile jihadiste violente

Șeful poliției a precizat că nu există amenințări specifice la adresa evenimentului, dar nivelul de alertă a fost ridicat în august anul trecut, în urma unui val de proteste când s-a dat foc Coranului, acţiuni care au înfuriat lumea musulmană.

Protest  în Malmo, în 2022, foto Johan NILSSON / TT NEWS AGENCY
Protest în Malmo, în 2022, foto Johan NILSSON / TT NEWS AGENCY

Un raport intern al poliției descrie Suedia ca fiind o „țintă prioritară” pentru grupurile jihadiste violente. Evaluarea de 23 de pagini a amenințărilor pentru Eurovision a citat, de asemenea, tulburări, atacuri cibernetice și întreruperea transmisiunii ca fiind alte riscuri potențiale.

Au fost instalate camere de luat vederi și sunt folosite drone pentru supraveghere. Oaspeții vor trebui, de asemenea, să treacă prin controale de securitate de tip aeroportuar, inclusiv scanere și percheziții, la intrarea în locații, iar bagajele nu sunt permise.

Autoritățile spun că au planificat totul în amănunt de luni de zile și cau colaborat cu omologii din Liverpool, oraş care a găzduit competiția de anul trecut.

Concurenta israeliană Eden Golan spune că a primit ameninţări cu moartea

Concurenta israeliană Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, și piesa sa „Hurricane” vor fi, fără îndoială, în centrul atenției, mai ales după ce, la începutul acestui an, 1.000 de muzicieni suedezi au semnat o scrisoare deschisă prin care solicitau excluderea Israelului.

Eden Golan, foto arhivă
Eden Golan, foto arhivă

După ce organizatorii Eurovision au răspuns petiţiilor care cereau ca Israelul să fie exclus din concurs din cauza războiului din Gaza şi cântecul ei a fost aproape descalificat de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, cerându-se modificarea versurilor care făceau aluzie la atacul Hamas din 7 octombrie, Eden Golan se confruntă cu un val de ură în mediul virtual.

Ea a primit mai multe amenințări cu moartea direct pe contul ei de Instagram, în care i s-a spus că nu va ajunge să urce pe scena festivalului internaţional. În ciuda acestora, tânăra cântăreaţă este decisă să reprezinte Israelul la Eurovision „în cel mai bun mod posibil”.

Consiliul Național de Securitate al Israelului a emis joi un avertisment de avertizare împotriva călătoriilor la Malmo.

10 cereri pentru proteste în săptămâna cu Eurovision

Cu o populație de 360.000 de locuitori, Malmo este unul dintre orașele din Suedia cu cea mai mare diversitate de populaţie. În acest context, unii dintre cei 1.200 de membri ai comunității evreiești din Malmo au declarat că se simt nervoși și temători. Malmo are, de asemenea, o comunitate palestiniană considerabilă, iar concursul a provocat sentimente puternice și proteste săptămânale de luni de zile, cerând ca Eurovision să boicoteze Israelul.

În zona aglomerată Triangeln, Youma Kadoura, unul dintre organizatorii mitingului și un rezident palestinian, a declarat pentru BBC: „Israelul nu este binevenit la Malmo, pentru că bombardează populația civilă din Gaza”. Youma Kadoura consideră că, dacă Rusiei i-a fost interzisă participarea la Eurovision după ce a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, în 2022, corect ar fi fost să se procedeze la fel în cazul Israelului.

Poliția a declarat că au fost depuse 10 cereri separate pentru demonstrații în săptămâna următoare.

Două mitinguri de masă în centrul orașului Malmo, la câțiva kilometri de locul de desfășurare a Eurovision, vor avea loc joi și sâmbăta viitoare, coincizând cu a doua semifinală și finala. Alte proteste vor avea loc „în apropiere”, dar nu în fața arenei. De asemenea, va fi organizat un spectacol de muzică alternativă.

Poliția se așteaptă ca demonstrația să fie mai mare decât protestele de până acum. „În unele weekenduri am avut până la 20.000 de persoane”, a declarat șeful

Printre alte demonstrații se numără și planificarea arderii unui Coran, asupra căreia poliția nu a luat încă o decizie. În Suedia nu există nicio lege care să interzică profanarea textelor religioase, dar astfel de acte au provocat adesea tensiuni.

Dar, în ciuda tensiunilor din afara scenei, Eurovision va rămâne întotdeauna Eurovision, cu o serie de evenimente, inclusiv o expoziție specială ABBA, care celebrează 50 de ani de când cvartetul suedez a câştigat concursul cu melodia „Waterloo”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite